Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

Klara Goliger – Releasespelning

november 13 19:30 23:00


Insläpp: 18:00
På scen: ca 19:30


Redan när Klara Goliger debuterade med albumet ”The Piano Chair” (2022) mötte vi en artist som kommit långt i sitt uttryck – så långt att GöteborgsPosten menade att albumet höll “en närmast sensationellt hög nivå”. Många har undrat vad som skulle bli nästa steg för den egensinniga artisten från Göteborg som jämförts med både Fiona Apple och Regina Spektor. Nu återvänder Goliger med ny musik.

På det kommande albumet ”Words” – skrivet, arrangerat, inspelat och producerat i legendariska Göteborgsstudion Music-a-Matic – förädlar hon det som fanns på debuten, som infallsrika arrangemang och lekfullhet, och utvecklar samtidigt nya sidor i produktion och låtskrivande. Klara Goliger är chosefri, orädd och omfamnar en lång rad spretiga influenser utan att låta som någon annan. Som titeln antyder kretsar albumet kring ordens betydelse.

I våras släpptes singeln ”The Moment” som handlar om ord som verktyg för att påverka, men också ställer frågan hur man ska veta vad det är man egentligen vill säga?

”Musiken är nästan barnslig”, berättar Klara. ”Det är som att den försöker stänga ute allt elände som pågår i världen, skapa en trygg fantasivärld. Låten rinner ut i något abstrakt och vi får aldrig svar, ögonblicket kommer inte och väntan fortsätter. Det enda vi kunde enas kring var känslan av maktlöshet. Och glädjen i musiken.”

Musikaliskt strävar Goliger mot en suggestiv, flytande ljudvärld. Där finns influenser från jazz och folkmusik i kombination med singer-songwritertraditionens berättande röstfokus och popmusikens indragande melodier. Paletten är omfattande: inspiration hämtas från Joni Mitchell och Edda Magnason via Tyler the Creator till Stevie Reich och Björk. Albumet har en inneboende mystik som utvecklas och övergår i något som är rent och klart.

“Egot strävar mot att både framhäva och granska sig självt, och jag vill fånga stressen, mörkret och osäkerheten som skapas av det. Ur mörkret väcks också en längtan efter att gå enad i en ström med andra, att sjunga unisont.”

Att ”Better (Thinking About You)” – albumets poppigaste och rakaste spår – skapats under 4,5 år med såväl mungiga (!), stråk och blås i arrangemanget är symptomatiskt både för den sökande idérikedomen och för ambitionsnivån i hela Goligers konstnärsskap. Tematiskt handlar låten om den sämsta känslan: dåligt samvete.

”Att å ena sidan bara vilja stänga in sig i sitt rum och skita i allt, å andra sidan vilja prata och älta för att det känns som att det går att ställa saker tillrätta då.”

Lika central på albumet är den monumentala ”Like a Window” – en duett med Christian Kjellvander vars karaktäristiska mörka stämma möts i perfekt symbios med Goligers.

”Harmoniken, som aldrig riktigt får landa, är inspirerad av Joni Mitchells “Woodstock”, medan arrangemanget är inspirerat av hennes senare album “Hejira”, med drivande gitarrer, wurlitzer och livfull bas som tar stor plats. Det hela är en blinkning tillbaka mot 70-talet som mot slutet sväller ut i en enda stor desperation av körer och rymd.”

”Words” är ett album som står lika stadigt i tradition som i framkantens nutid. Omsorg i detaljerna skapar den sammanhållande helheten. Det personliga blir i Goligers händer ett uttryck för något allmänmänskligt – att saker inte alltid blir som man har tänkt, att du kan känna dig maktlös inför dina egna känslor.

Klara Goligers ”Words” – som dessutom gästas av Klas-Henrik Hörngren (Klabbes Bank, Eva Dahlgren, Ane Brun), Livet Nord (Kaja, New Tide Orchestra) och Mikael Godeé (Corpo, Änglaspel) – finns ute den 8 november via Orca Sounds.